Mistři s předstihem! Nespoléháme na individuality, hlásí kouč Benfiky Vondra

20. 1. 2020

Muži B

5 minut čtení

S velkým časovým předstihem se mužské béčko Vinohrad stalo vítězem divize A. Sokolové o víkendu vybojovali klíčové čtyři body a jejich náskok na čele soutěže už nikdo nebude moci dotáhnout. Stále ale je o co hrát. Benfika ještě v sezoně neprohrála po základní hrací době.

18 zápasů, 16 vítězství, 1 výhra po nájezdech a 1 prohra v prodloužení. Bilance béčka v aktuální sezoně je obdivuhodná. Náskok na druhou Kadaň aktuálně činí 14 bodů. „Především je to asi restrukturalizací soutěží a zrušením pražské a středočeské divize. V ostatních regionech není taková síla a soutěž je celkově slabší. Benfika si udržuje konstantní výkonnost, což na tuhle úroveň stačí,“ zamyslel se nad dominancí mužského béčka trenér Viktor Vondra.

Přesto sokolové zažili i několik vyrovnanějších zápasů, ve kterých se přetahovali se soupeřem. Drtivou většinu z nich Vinohradští nakonec zvrátili na svou stranu. První prohru, byť v prodloužení, zapsali až tuto neděli v domácím duelu s Kadaní. „Vždy za tím stála nějaká nekoncentrovanost nebo individuální chyby. Když jsme pak v zápasech hráli svoji hru, měli jsme vždy navrch a rozhodnutí bylo v našich rukách,“ popsal kouč Vondra příčiny některých méně přesvědčivých pasáží v jednotlivých střetnutích.

„Nevyhnul se nám ale ani „zápas blbec“, a sice doma s Lokomotivou Louny. Tam nám prostě nespadlo do branky vůbec nic, a tak z toho byly jen dva body za výhru po nájezdech,“ vzpomněl si populární Viki na domácí trápení s Louny, v němž sokolové udolali svého soka až v individuální disciplíně. Jinak ale SKV vládne statistikám divize A. Má suverénně nejlepší obranu, třetí nejlepší útok a hned pětkrát nasázelo soupeři dvouciferný počet gólů.

„Benfika je zkušený tým a nespoléhá na individuality. Nemáme ani nikoho v nejlepší desítce kanadského bodování. To je obrovská výhoda. Ani já dopředu nevím, kdo se zrovna utrhne a nasype tam nějaký nesmysl, třeba jako Kuba Záň v Lovosicích (5+2). Dalším plusem je určitě nadstandardní a velmi vyrovnaná gólmanská dvojice,“ neopomenul trenér Vondra vinohradské strážce brankoviště – Tomáše Hájka a Tomáše Šimka.

Za béčko ovšem nenastupovali pouze jeho kmenoví hráči, nýbrž se do kádru zapojili také junioři. „Z mlaďáků mám radost. Potřebují hrát, a i když jim často nedáme celých šedesát minut, je to pro ně přínosem. Myslím, že Benfika teď plní svou roli lépe než dřív. Je to i dobrou spoluprací s trenérem juniorů Mírou Purkrábkem,“ vysvětlil Vondra. Posun přes céčko a béčko až do A týmu si vysloužil například talentovaný Matěj Šaroch. Na soupisce superligového áčka už figuroval čtyřikrát a v Brně dokonce zapsal premiérový gól.

Kromě juniorů se na béčku mihli také hráči z kádru prvního týmu Martin Entlicher a Jan Otta. „Samozřejmě pokud kluci jako Martin a Botaska nedostávají na áčku tolik prostoru v zápasech, v béčku jsme vždycky rádi, když přijdou. Ještě z nich sice nejsou rozdíloví hráči, ale to přijde. Pořád jsou dost mladí,“ popsal Viki zapojení mladých hráčů A týmu, kteří jsou pravidelně připraveni k superligovým zápasům, ale dostatečné herní vytížení nemají.

Do konce sezony v divizi zbývá odehrát ještě poslední čtyři duely. Triumf v soutěži už je na sto procent jistý, jaké tedy bude mít Benfika cíle pro zbytek ročníku? „Všichni si zahrajou a junioři víc než obvykle. A protože jsme o posledním víkendu přišli o neporazitelnost, na výsledky už tolik koukat nebudeme. Na prohraném zápase s Kadaní jsem nebyl, takže to nebyla moje vina,“ zavtipkoval lodivod béčka. Sám se chystá na velký návrat. V prosinci si totiž vyřídil přestup z Torzy zpět do Vinohrad a po operaci kolene se připravuje na florbalový comeback.

„Tady se nic neutají. Těším se moc! Klukům z Torzy jsem vděčný za restart své florbalové kariéry, ale musel jsem odejít. Kdybych hrál ještě sezonu, tak bych mohl překonat Vilase v historických tabulkách kanady, což by mi nikdy neodpustil. Hlavně už se nemůžu dočkat, až si zahraju pod taktovkou zkušeného stratéga Gusty Ondrejčíka v céčku, jestli na to tedy budu mít výkonnost. A kdy bych se mohl vrátit? Rekonvalescence po operaci kolene neprobíhá tak rychle, jak bych si přál. Optimistický odhad dám na březen, ale uvidíme,“ uzavřel Viki Vondra svou výpověď.

VÍKENDOVÉ VÝSLEDKY BENFIKY:

DDM Dynamo Teplice – TJ SKV 2:5
TJ SKV – FBC DDM Kati Kadaň 7:8 po prodl.

Instagram

SKV Florbal

Společně K Vítězství

Začali jsme v partě kamarádů a malé tělocvičně o pár metrech. Postupem času se z nás stal velký klub, hrající elitní soutěže - Superligu mužů a 1. ligu žen.
Přesto jsme si však zvládli uchovat to nejdůležitější - rodinnou atmosféru a unikátní duch SKV.

Naším domovem je sportovní areál Sokola Vinohrady v samém centru Prahy. Místo s nesmazatelnou historií. Jsme hrdí, že jako součást Sokola můžeme psát její další kapitoly.