Junioři prošli kvalifikací o CE ligu se ctí

29. 9. 2021

Junioři

5 minut čtení

První tři zápasy, tři výhry. Ačkoliv měli junioři SKV při své premiéře v nejvyšší soutěži skvěle našlápnuto, nakonec postup do elitní části CE ligy nevybojovali a v posledních třech zápasech třikrát prohráli. I tak ale kvalifikace přinesla mnoho pozitiv. Především konfrontaci s kvalitními soupeři, delší hrací čas i větší nároky na přípravu. Na tom se shodli jak trenéři týmu, tak klubové vedení.

Mladí sokolové si v úvodu kvalifikace vedli skvěle a z úvodních dvou venkovních zápasů v Karlových Varech a v Kladně přivezli plný počet šesti bodů. Navíc triumfovali i v následném prvním domácím střetnutí proti Ústí. „Do kvalifikace jsme vstoupili jako outsider. Otrkali jsme se a zjistili, že umíme hrát s každým vyrovnané utkání. Měli jsme devět bodů a výborné postavení v tabulce, které nás dost možná svazovalo do dalších zápasů,“ načal své hodnocení Jan Otta, jeden z trenérů juniorského týmu.

„Ve dvou nadcházejících duelech nás trápila střelecká smůla. A v tom posledním se nám už nedařilo nic... Nicméně jsem za tyto zkušenosti rád. Vyzkoušeli jsme si být nahoře i dole a museli jsme s tím pracovat. Jsem si jistý, že tým do toho dal vše. Moc mě mrzí, že nám to nevyšlo, ale teď už se budeme soustředit jen na další část sezony. Ještě jednou bych chtěl klukům poděkovat za jejich přístup a odhodlání,“ dodal Otta. Sokolové o gól padli s Kladnem, s Karlovými Vary a kvalifikaci zakončili prohrou v Ústí. V konečném zúčtování z toho byla třetí příčka ve skupině.

„V kvalifikaci jsme překvapili, když jsme se z outsidera skupiny po prvních zápasech vyšvihli až na první místo. Oproti 2. lize juniorů byly zápasy v mnohém vyšším tempu i kvalitě. Bez problémů jsme zvládli přesun nejen do kvalitnější ligy, ale především do ligy s mnohem delším hracím časem. Nakonec se postup do vyšší části soutěže nepovedl a na nás teď čekají zápasy v základní části. Věřím, že se probojujeme do play off, abychom i na konci sezony mohli změřit síly s nejlepšími týmy v republice. Za celou kvalifikaci patří díky klukům, kteří zápasy poctivě odmakali, a stejně tak trenérům Honzovi Ottovi a Vojtovi Mácovi,“ vyjádřil se trenér juniorů Miroslav Purkrábek.

Spokojenost nad počináním juniorského celku vyjádřil také Jiří Buchta, viceprezident SKV. „Přestože kluci nakonec nebudou hrát nejvyšší CE ligu, těší mě, jakým způsobem klub reprezentovali a jak pojali své působení v kvalifikaci. Ta podle mě pro kluky splnila přesně to, co měla. Vyzkoušeli si fungování v opravdovém týmu podobné tomu, jaké je bude čekat v budoucnu v mužské kategorii. Víkendové výjezdy, týmovost a hlavně zaměření na výkon a výsledek,“ vyjmenoval Buchta, v čem spatřuje klíčové aspekty účasti v nejvyšší soutěži.

„Tlak na výsledek a výkon, který si často hráči vytvoří v hlavě sami, je jedním z hlavních rozdílů, který jsme mezi juniorským a mužským florbalem vnímali a ne vždycky se s tím naši mladí hráči zvládli dobře poprat. Jsem rád, že si to mohli vyzkoušet a zjistit, jaké to je. I fakt, že to výsledkově těsně nevyšlo a rozhodly de facto dvě těšné prohry s Kladnem a Karlovými Vary, je do budoucna cenná zkušenost. Řekl bych, že právě tam se zmiňovaný tlak na výsledek, který si kluci svými výsledky vytvořili a se kterým doteď nepřišli do styku, nejvíce projevil,“ zanalyzoval Buchta zapojení juniorů do kvalitní soutěže.

„Účast juniorů v kvalifikaci je jasným signálem, že chceme, aby družstva SKV i v mládeži bojovala o přední příčky. Jejich výsledek je pak dalším signálem, a sice že herně může být naše mládež konkurenceschopná. Kluci se rozhodně neztratili, o to větší chuť na to navázat by měla přijít nyní. To je jediná cesta, jak dokázat, že to nebyla náhoda. Poděkovat bych chtěl také trenérskému týmu, který odvedl výbornou práci, klukům se skvěle věnoval a vytvořil jim perfektní podmínky - jmenovitě Honzovi Ottovi, Vojtovi Mácovi, Vilasovi a Mirkovi Purkrábkovi,“ neopomněl Buchta zmínit realizační tým.

Že se mohli hráči i realizační tým na venkovních zájezdech soustředit opravdu jen na sport, je velká zásluha také společnosti Furra Bus, jejíž dopravní servis na cestách do Karlových Varů, do Kladna a do Ústí nad Labem by splňoval i parametry profesionálního sportu.

SKV teď čeká nižší divize CE ligy, která čítá dohromady dvacet týmů a je rozdělena na dvě desetičlenné skupiny. Vinohradští se budou utkávat převážně se soupeři ze západní části republiky, čeká je ale i několik delších výjezdů. Do play off postupuje prvních šest týmů z deseti. Ve vyřazovací části se celky z nižší divize přidají k elitním týmům CE ligy.

Instagram

SKV Florbal

Společně K Vítězství

Začali jsme v partě kamarádů a malé tělocvičně o pár metrech. Postupem času se z nás stal velký klub, hrající elitní soutěže - Superligu mužů a 1. ligu žen.
Přesto jsme si však zvládli uchovat to nejdůležitější - rodinnou atmosféru a unikátní duch SKV.

Naším domovem je sportovní areál Sokola Vinohrady v samém centru Prahy. Místo s nesmazatelnou historií. Jsme hrdí, že jako součást Sokola můžeme psát její další kapitoly.