Novými trenéry ženského A týmu Skála a Kovač

7. 7. 2022

Ženy A

6 minut čtení

Novými hlavními trenéry ženského A týmu SKV se stali Jan Skála a František Kovač. Součástí rekonstruovaného realizačního týmu, který vinohradské Ladies povede do soutěžní sezony 2022/23, zůstává na jejich přání i předchozí kouč Pavel Doubek, jenž se posouvá do role koordinátora družstva. Kondičními trenéry budou Boleslav Kytka a Šimon Král. Druhý jmenovaný bude zároveň dospělý ženský tým propojovat s juniorkami, jejichž je hlavním trenérem.

K modelu hledání nových trenérů mimo struktury klubu sáhlo vedení SKV po velmi dlouhé době. Jak první kontakty proběhly a jak se vyvíjela následná jednání, přibližuje Jan Skála: „Úplně první kontakt pro zjištění mé aktuální situace a potenciálního zájmu vzešel od vedení SKV. Ozvala se mi Kateřina Bartůňková, že by pro mě mohla mít zajímavou trenérskou nabídku z SKV. Vyslechl jsem ji a vzal si čas na rozmyšlenou. Následně jsem se sešel se sportovním manažerem klubu Boleslavem Kytkou, s nímž jsem vše podstatné prodiskutoval v detailu. Mou podmínkou bylo moci si k sobě do týmu přivést Františka Kovače, s nímž se mi velmi dobře spolupracuje. To bylo vedením SKV schváleno a nic tak nebránilo uzavřít společnou dohodu.“

Vedení vinohradského klubu nezapomnělo poděkovat končícímu trenérovi Pavlu Doubkovi, který u Ladies zůstane v již zmíněné pozici koordinátora. „Pavlovi patří velký dík. Převzal tým po Jonáši Siglovi a musel se vyrovnat s nelehkou situací dvou sezón poznamenaných pandemií covidu. Tým se mu i přesto podařilo udržet pohromadě a dostat ho do play off. Po vzájemné dohodě jsme se však rozhodli, že se v realizačním týmu i kvůli svým pracovním aktivitám přesune do jiné role. Následovalo rozhodnutí podpořit další rozvoj A týmu a věříme, že následně i celé ženské složky. Tímto impulsem má být přivedení nových trenérských posil, které nebudou ze struktur SKV,“ uvedla členka vedení Kateřina Bartůňková.

Vedení SKV prostřednictvím spolupráce s novým trenérským duem dává najevo, že ženský florbal má na Vinohradech stále své místo a skýtá se mu nadějná budoucnost. „Věříme, že náš záměr dokazujeme i tím, že jsme v letošní sezoně přihlásili tým juniorek do nejvyšší soutěže. Noví trenéři nám představili svou vizi, se kterou jsme se ztotožnili a doufáme, že se jim bude v SKV dařit. Ostatně svou pracovitostí v několika málo posledních dnech nás utvrzují v tom, že jsme se rozhodli vykročit správným směrem,“ zmínila.

„Věříme, že se ženská základna, i díky skvělé práci Šimona Krále, kterou odvádí u juniorek a dorostenek a Jonáše Sigla, který po svém odchodu z pozice trenéra A týmu i nadále zůstává u ženské složky, bude i nadále rozrůstat,“ dodala Bartůňková. Management klubu na nových trenérech zaujala mimo jiné skutečnost, že v minulosti – více či méně společně – prošli celou strukturou ženské složky florbalové Sparty Praha, kterou pomáhali šest (Kovač), respektive sedm (Skála) let aktivně budovat. A byli to právě oni dva, kdo stál u zrodu dnes již plně funkčního modelu Sparta Girls.

Strategický plán, se kterým přicházejí do SKV, přibližuje František Kovač: „S vedením klubu jsme se domluvili na tříletém rozvojovém plánu. Nepřicházíme dělat revoluci, ale budovat evoluci. V první sezóně se chceme zaměřit na smysluplnost a efektivitu tréninkového procesu. Přinést vhodný obsah, korespondující se stavem kádru a jeho potřebami, ve vazbě na krátkodobé i dlouhodobé herní a výsledkové cíle. Zároveň odpracovat maximum možného při vědomí omezené časová dotace a disponibility hráček. Ve druhé sezóně budeme vedle kontinuálního růstu kvality samotné sportovní stránky výkonu postupně více akcentovat rozvoj mentální připravenosti, síly a odolnosti jednotlivců i kolektivu. Pokud se tyto cíle podaří naplnit, měli bychom být připraveni na to mířit za postupem do nejvyšší soutěže.“

Jak by měla vypadat hra ženského áčka SKV pod trenérským vedení Honzy Skály a Franty Kovače? Samotné hráčky se to dozvěděly poslední červnovou středu večer na týmové prezentaci. Základní definice budoucí herní identity v jejich podání zní: „Hrajeme rychlý, přímočarý, dynamický, agresivní florbal.“ První myšlenkou v útoku by mělo být: „Hra dopředu, tlak do brány, častá střelba“. První myšlenka v obraně pak: „Pressing a snaha vybojovat míček zpět“. Což vypadá na fyzicky relativně náročný, divácky ovšem atraktivní florbal.

Cíle do první společné sezony ve žluto-černých barvách přibližují trenéři následovně: „Výsledkový cíl pro první sezonu máme nastavený na pohybování se na předních místech průběžné ligové tabulky. Cíl pro play off si stanovíme později, dle skutečného vývoje soutěže, nicméně postup do semifinále se nám nezdá jako nereálný,“ říká Skála. „Týmovým cílem, nejen do první sezóny, je vytvářet prostředí podporující zdravou konkurenci a přirozený tlak na rozvoj našich hráček. Herním cílem je předvádět aktivní dominantní hru s důrazem na týmové pojetí a maximální nasazení.“ doplňuje Kovač.

Noví trenéři už jsou s týmem v kontaktu od druhého červnového týdne, kdy se zapojili do jeho letní přípravy, vedené dvojicí kondičních specialistů Král – Kytka. Aktuálně probíhají pohovory nově složeného realizačního týmu se všemi hráčkami. Náročný program bude o prázdninách pokračovat dalšími týmovými kondičními dávkami ve vinohradském areálu, kombinovanými s individuálními tréninky. Chybět nebudou ani halové florbalové tréninky. V polovině srpna čeká Ladies první ostrý herní test na turnaji Czech Open 2022, na který poslední srpnový víkend naváží čtyři zápasy prvního kola Poháru Českého florbalu v Liberci. První ligová utkání sezóny 2022/23 v domácím prostředí odehrají ženy SKV 10. a 11. září.

Instagram

SKV Florbal

Společně K Vítězství

Začali jsme v partě kamarádů a malé tělocvičně o pár metrech. Postupem času se z nás stal velký klub, hrající elitní soutěže - Superligu mužů a 1. ligu žen.
Přesto jsme si však zvládli uchovat to nejdůležitější - rodinnou atmosféru a unikátní duch SKV.

Naším domovem je sportovní areál Sokola Vinohrady v samém centru Prahy. Místo s nesmazatelnou historií. Jsme hrdí, že jako součást Sokola můžeme psát její další kapitoly.