SKVéčko má i déčko

22. 11. 2014

Muži D

6 minut čtení

Loňským ročníkem se protrápili, ten letošní si naopak užívají. Řeč je o sokolském déčku.

Po prohraném zápase se Spartou vyhlásil kouč Pazdera, že se elitní mužský tým začíná připravovat na play down a udělá vše pro to, abychom vídali SKV v extralize mužů i příští sezonu. V naprosto opačné situaci se nachází sokolské déčko. To ale hraje až 8. ligu, a proto nelze tyto dvě situace srovnávat. Nic to ovšem nemění na faktu, že déčko je v současné chvíli nejúspěšnějším vinohradským družstvem! Ze šesti odehraných zápasů má na kontě 5 výher a jen jedinou remízu. Svou formu mohou potvrdit už o tomto víkendu, kdy je čeká další porce utkání.

Jak to chodí v extraligovém mužském i ženském týmu, nám odhalil několika dílný seriál České televize nazvaný Cesta do Superfinále. V něm jsme mohli vidět, jak se družstva připravují na nejdůležitější část sezony – na play off. Jak to ovšem funguje v amatérském týmu, který je tvořen z lidí kteří si chodí zahrát florbal po práci někdy téměř v nočních hodinách? Kdo vede tréninky a jak probíhají? Jak se do týmu dostal Martin Marinov? A jaké mají cíle? To vše nám prozradí kapitán týmu Richard Mrázek.

Ahoj Richarde, ze všeho nejdřív bych ti chtěl poděkovat, že sis našel čas na tenhle rozhovor a přiblížíš nám, jak to chodí u vás v týmu. Jelikož tě nejspíš moc čtenářů nezná tak nám na úvod o sobě něco pověz. Jak dlouho se věnuješ florbalu a kdy jsi přišel do SKV ? Věnuješ se i jiným sportům?
„Moje sportovní kariéra začala u tenisu, pak jsem se přes fotbal a snowboarding, kde jsem to ve slalomových disciplínách dotáhl sportovně nejdále, dostal před deseti lety k florbalu. Do SKV mě přivedl Mirek Šíp, který se nebál vsadit na „staršího dorostence“ (34 let) a postavil mě spolu s Filipem Špůrem do obrany. Mám to štěstí, že se sportu věnuji i profesně. Zhruba deset let pracuji na Českém olympijském výboru v oddělení marketingu.“

Dost o tobě a věnujme se týmu. Prozraď nám, jak to u vás funguje, máte jednoho člověka, který rozhoduje nebo se domlouváte demokraticky jako tým? Kdo vede/připravuje  vaše tréninky?
„Před touto sezonou jsme se s Mirkem Šípem dohodli, že organizaci týmu rozdělíme, ať neleží veškerá práce a odpovědnost jen na jedné osobě. Mirek zůstal vedoucím týmu se vším, co k tomu patří. Lukáš Frydrych si vzal na starosti tréninky a turnaje a já jsem převzal kapitánskou pásku a celé to zastřešuji.“

Loňská sezóna byla dost nepovedená, z 18 zápasů jste vyhráli pouze 3. Naopak letos 6 odehraných utkání a zatím žádná prohra. Jaké jsou podle tebe hlavní příčiny takové změny?  Mohou za to posily, které přišly?
„Je pravda, že loňská sezona se nepovedla podle našich představ, ale florbal je týmový sport, proto to není jen o posilách. Celkově se zlepšila nálada v týmu a přišla zdravá konkurence. Ještě musím určitě zmínit lepší propojení s naším C, kdy se „navrátilci“ z SK Vinohrady okolo Kuby Vrzáka zapojili také do našich tréninků a občas vypomůžou i v zápasech. To cítím jako velkou změnu oproti loňské sezoně v celém SKV, týmy spolu více komunikují a začínáme fungovat jako jeden velký tým…SKV tým. Na druhou stranu bych výsledky nerad přeceňoval, nejsme ani v polovině sezony a těžší soupeři nás teprve čekají.“

Když už je řeč o posilách tak musíme zmínit Martina Marinova. Ten se letos ukázal na jednom zápase jak jinak než ve výborné formě. Kdo Martina přivedl? A budeme ho moct vídat v brankovišti i nadále?
„Martin se vrátil do brankoviště, což nám všem v SKV udělalo velkou radost. Potřeboval se někde rozchytat a zkusit, jestli to po těch letech vůbec půjde. My jsme byli samozřejmě rádi, protože po odchodu Ondry Svobody do Panterů, jsme měli jen jednoho gólmana. Bohužel Martina potkalo dlouhodobější zranění, takže nám aktuálně vypomáhá Michal Voříšek z C. Martinovi přeji touto cestou brzké uzdravení.“

I my v redakci přejeme Martinovi brzké uzdravení. Máte na marodce ještě někoho dalšího? Vím, že Olda Pilecký a Filip Špůr měli nějaké zdravotní problémy, jak to vypadá s jejich návratem?
„Filip už je zpátky na lavičce. V posledním turnaji se hned trefil do sítě Pragsportu. Olda začíná pomalu s individuálním tréninkem. Bohužel dlouhodobé zdravotní problémy brzdí ještě Kubu Černého, který se zapojí pravděpodobně až do příští sezóny.“

Snad každý tým si před sezonou nebo na jejím začátku určí cíl, kterého by chtěl dosáhnout. Jaký je ten váš? Poletují v hlavách myšlenky na případný postup?
„Samozřejmě postup by po několika horších sezónách byl povzbuzením a motivací, proto chceme bojovat o umístění na předních příčkách.“

Richardovi děkuji za rozhovor, marodům přeji brzký návrat na hrací plochu a celému déčku nechť se daří a doufejme, že bude na konci sezony co oslavovat.

Instagram

SKV Florbal

Společně K Vítězství

Začali jsme v partě kamarádů a malé tělocvičně o pár metrech. Postupem času se z nás stal velký klub, hrající elitní soutěže - Superligu mužů a 1. ligu žen.
Přesto jsme si však zvládli uchovat to nejdůležitější - rodinnou atmosféru a unikátní duch SKV.

Naším domovem je sportovní areál Sokola Vinohrady v samém centru Prahy. Místo s nesmazatelnou historií. Jsme hrdí, že jako součást Sokola můžeme psát její další kapitoly.