Hummel Open Game: Jízda dorostenců se zastavila v osmifinále

2. 7. 2019

Klub

7 minut čtení

Rekordních pět týmů vyslalo SKV do Brna na tradiční Hummel Open Game. Nejúspěšnějším vinohradským celkem se stali dorostenci, kteří dokázali projít mezi 16 nejlepších a na turnaji ze sedmi zápasů zaznamenali čtyři výhry a jednu remízu. Jednu výhru ve vyřazovací části vybojovali také starší žáci. Cesty těchto dvou týmů včetně celkového hodnocení poskytl kouč Vilas Svoboda.

DOROSTENCI

Základní skupinu zvládli dorostenci bez větších problémů. Výsledkově se nepovedl jen souboj s Českou Lípou, kdy nám dal tradičně důrazný soupeř i tradiční lekci z produktivity. Přesvědčivé výhry nad Jihlavou a Slavkovem, ale díky jedinému vstřelenému gólu jen remíza s Pardubicemi a kvůli horšímu skóre se do play off šlo ze třetího místa.

Sobotní vyřazovací boje ale dorostencům sedly. Nejprve výhra 3:1 opět nad Jihlavou, kdy kluci před hlasitým a početným kotlem svých mladších klubových kamarádů a kamarádek rozhodli o postupu až v napínavém závěru.

Následovalo ještě větší drama proti Vsetínu, který tradičně neplodnou herní převahu SKV potrestal jedním brejkem a sahal po postupu. Opět početný žlutý kotel ale dohnal kluky v power-play k vyrovnání a osmifinále zařídili pro SKV vítězným gólem v poslední sérii kapitán Mára Paštika a především gólman Maty Lorenc, který po Ostravě nepustil ani v Brně v play off jediný nájezd!

Večerní boj o čtvrtfinále proti brněnským Buldokům, už byl ale nad síly žlutočerných barev. Vyrovnaný zápas rozhodla znovu lepší produktivita soupeře a nutno přiznat, že už i zjevný úbytek sil na naší straně.

I tak může být tento tým začínajících juniorů se svou účastí na červnových turnajích docela spokojený. Čtvrtfinále v Ostravě a osmifinále v Brně se počítají, na obou akcích sehrál tým shodně 7 zápasů. Potěšila i dvě zvládnutá nájezdová vítězství v play off a ve většině zápasů i znatelná herní převaha při hře s míčkem.

Hraje se však na góly a i Brno znovu potvrdilo, že tady SKV i nadále nejvíce tlačí bota. Nastavený směr práce s mládeží, s důrazem na individuální i týmovou kreativitu a kombinační hru, je určitě správný. Ale úkolem nás trenérů i nadále musí být pracovat na větší frekvenci a nebezpečnosti zakončení ze šancí, které si tímto stylem hry vytváříme. Už v Brně jsme se s týmem shodli na tom, že je velký rozdíl mezi tím soupeře přehrávat a porážet...

STARŠÍ ŽÁCI

Jako na houpačce se během tří hracích dnů odvíjel turnaj pro starší žáky. Ve čtvrtek na úvod vydřená remíza 2:2 s Tatranem, po zlepšeném výkonu ve druhé půli a dotažení z 0:2. Večer pak bezbodový, ale dobře odehraný zápas s Buldoky a tři ze čtyř čtvrtečních poločasů tedy pěkný týmový výkon.

O to větší zklamání přinesl pátek. Nejprve drtivá herní převaha, opět ale nepotvrzená góly a následná třígólová facka od brejkového Přerova. A večer solidní úvod s favorizovanou Bratislavou, ale během druhé půle chvilkový výpadek fyzický a mentální a zasloužený nářez 1:7.

Jenže na tomhle týmu se základem ročníku 2004 je nejlepší, že se nikdy nevzdává. Ukázalo se to už na úvodním zářijovém ligovém turnaji, týmové odolnosti pak výrazně prospěl následný těžký turnaj ve Finsku a většina uplynulé sezóny ve 3. koši kluky dostatečně otrkala. Hlavním znakem téhle party totiž je, že je prohry opravdu upřímně štvou - a i díky osobní zkušenosti z posledních pár let tahle vlastnost v této kategorii rozhodně nebývá samozřejmá...

A naplno se to projevilo i v brněnském play off. Úvodní kolo se Sokolem Strážnice bylo odměnou za zmíněného bojovného ducha i při dřívějších nezdarech a vysoká výhra a hlavně předvedená hra byly tou nejlepší oslavou premiérového postupu téhle bandy v Brně.

To nejlepší ale mělo ještě přijít. Proti Kladnu nastupovali kluci s respektem, ale i ohromnou SKV podporou a na výkon i atmosféru budou asi ještě dlouho vzpomínat! Kanonýrům nasázeli během minuty dva góly, ten druhý po krásné kombinaci do prázdné branky, který vítěznou vlnou ocenili v hledišti i dorostenci.

Zaskočené Kladno si dlouho nevědělo rady s obětavou SKV obranou a pozorným Matym v brance, vítěznou postupovou pohádku ale strži nedopsali. Zásadní obrat přinesl proměněný nájezd Kladna ve druhé půli, následné rychlé vyrovnání přispělo k úbytku sebevědomí i sil a stále větší tlak nakonec soupeřům vynesl obrat na 4:2.

I tak se při závěrečném hodnocení hráči jednoznačně shodli na dvou hlavních věcech. Že právě pro takovéto zápasy a zážitky z nich stojí za to nadále makat. A hlavně, že sami cítí, jaký za ten rok od loňského Brna udělali sami velký herní pokrok!

STARŠÍ ŽÁKYNĚ A DOROSTENKY

Výsledkově se turnaj dívčím kategoriím nevydařil, přesto holky nabraly velkou porci zkušeností. Během pár dnů odehrály obě kategorie dohromady 11 zápasů. A právě praxe z duelů s kvalitními soupeři se v ligové sezoně budou hodit.

„Brno bylo náročné, ale moc jsem si ho užil a doufám, že ostatní taky. Bylo úžasné vidět, jak moc holky bojovaly a chtěly vyhrát každý zápas. Byl jsem i na několika zápasech dorostenců, za což jsem byl také rád. Mají totiž výbornou partu a docela mě štvalo, že jsem si s nimi nemohl zahrát,“ zhodnotil turnaj Jan Otta, který měl jako trenér na starosti starší žákyně a dorostenky, ale vypomáhal také u chlapeckých kategorií. 

CELKOVÉ HODNOCENÍ

Jednoznačně největší výhrou celého působení 5 týmů SKV letos v Brně byla ale vzájemná pospolitost. Kluci, holky i ti nejmenší přípravkáři nedbali únavy z vlastních zápasů a neváhali přejíždět po celém Brně za žlutočernými barvami a podporovat jeden druhého. A ostatní diváci, týmy i organizátoři tak naplno zažili atmosféru, když se navzájem ženeme Společně K Vítězství!

Titulní foto: Martin Kocourek / Hummel Open Game

Instagram

SKV Florbal

Společně K Vítězství

Začali jsme v partě kamarádů a malé tělocvičně o pár metrech. Postupem času se z nás stal velký klub, hrající elitní soutěže - Superligu mužů a 1. ligu žen.
Přesto jsme si však zvládli uchovat to nejdůležitější - rodinnou atmosféru a unikátní duch SKV.

Naším domovem je sportovní areál Sokola Vinohrady v samém centru Prahy. Místo s nesmazatelnou historií. Jsme hrdí, že jako součást Sokola můžeme psát její další kapitoly.