Úspěšná sezona rezervních týmů. První místa pro béčko i céčko!

20. 4. 2020

Klub

8 minut čtení

Mužský B tým měl už v lednu jistotu prvenství v divizi A. Céčko i podruhé v sezoně vyzrálo na Future a těsně před vyhlášením nouzového stavu poskočilo na první příčku regionální ligy. Rezervní seniorské celky SKV se i letos prezentovaly dobrými výsledky a zapojovali do hry mladíky z vlastní líhně.

Benfika dominovala divizi

22 zápasů, z toho 21 vítězných a celkově pouze čtyři ztracené body. Mužské béčko Vinohrad po přerozdělení týmů v divizních skupinách naprosto ovládlo uplynulý ligový ročník a druhou Kadaň za sebou nechalo o 13 bodů. „Benfika je zkušený tým a nespoléhá na individuality. Nemáme ani nikoho v nejlepší desítce kanadského bodování. To je obrovská výhoda. Ani já dopředu nevím, kdo se zrovna utrhne a nasype tam nějaký nesmysl, třeba jako Kuba Záň v Lovosicích (5+2). Dalším plusem je určitě nadstandardní a velmi vyrovnaná gólmanská dvojice,“ vyjmenoval kouč Viktor Vondra hlavní příčiny úspěchu vinohradského B týmu.

Čas byl letos také na zapracovávání juniorů či hráčů ze širšího kádru áčka. „Z mlaďáků mám radost. Potřebují hrát, a i když jim často nedáme celých šedesát minut, je to pro ně přínosem. Myslím, že Benfika teď plní svou roli lépe než dřív. Je to i dobrou spoluprací s trenérem juniorů Mírou Purkrábkem,“ okomentoval součinnost s juniorským celkem Vondra.

Před uplynulou sezonou došlo v divizi k velkým změnám. Ke čtyřem stávajícím skupinám přibyla pátá, navíc došlo k přerozdělení týmů napříč regiony. Samostatná skupina pro Prahu a střední Čechy zanikla, což se následně projevilo na kvalitě jednotlivých skupin. „Divize rozhodně není kvalitní soutěž a na našich letošních výsledcích je to víc než dobře vidět,“ neskrýval rozladění z nového vývoje divizního florbalu hráč Benfiky a prezident SKV Dalibor Nigrin.

V nadcházejícím ročníku přitom dojde k další zásadní změně. Místo dvou střetnutí hraných jednou za 14 dní se bude hrát jeden zápas každý týden. „Argument, že se tím mají týmy v divizi připravit na systém národní ligy, je mimo, protože naopak o ligu níž, tedy v nejvyšší regionální lize, se hrají dva zápasy třikrát 15 minut v rámci jednoho dne. Proto nechápu, jak je možné mít mezi dvěma sousedními ligami tak propastný rozdíl v délce zápasu, pořádání apod. Jestli tedy připravujeme týmy v divizi na národní ligu, stejně tak některé týmy spadnou do regionu, případně z regionu postoupí a sport je najednou úplně jiný,“ dokládá Nigrin další významný argument proti novému systému.

„Z mého pohledu jde o záměrnou postupnou likvidaci B týmů a překotnou snahu o rozšíření do regionů, kde na to není kvalita,“ dodal prezident vinohradského florbalu.

Celtics opět první, byť v neúplné sezoně

Céčko těsně před ukončením všech soutěží poskočilo na první příčku regionální ligy, na kterou se propracovalo díky výhře nad kvalitními Future. „Ačkoliv se nám v několika zápasech nevedlo zcela dle představ, drželi jsme solidní výkonnost skoro celou sezonu. Od října do ledna se nám dařilo herně i výsledkově a vyhráli jsme devět zápasů za sebou,“ ohlédl se za uplynulým ročníkem hrající kouč céčka Gustav Ondrejčík.

„Jsem rád, že jsme do hry znovu zapojili spoustu juniorů. Někteří z nich v zápasech potvrdili svou kvalitu. Dále se u nás mohli rozehrávat také hráči z áčka či béčka. I z tohoto pohledu mám radost, že céčko plnilo svou roli,“ pokračoval Ondrejčík v hodnocení. „V neposlední řadě musím opět pochválit všechny kluky, že vytváří v céčku tak skvělou partu. Mužstvo drží velmi zkušení hráči Martin Zima nebo Kuba Vrzák. Máme rovněž další srdcaře a jedním z nich je Marek Zelený. Ten zaznamenal za poslední léta obrovský pokrok a vyrostl v lídra,“ pochválil trenér céčka mladého obránce.

Celtics si sice plnohodnotný mistrovský titul v regionální lize nepřipíšou, přesto je pozoruhodné, že počtvrté za posledních pět let skončí v tabulce na první příčce. „Do další sezony nebudeme s cíli polevovat. V každém zápase chceme dokázat, že máme kvalitní základnu jak zkušených, tak mladých hráčů,“ dodal Ondrejčík k nadcházejícímu ročníku. „Navíc Viki Vondra stihl po návratu do SKV pouze poslední dvě utkání, takže je o motivaci do budoucna postaráno,“ uzavřel svou výpověď.

Do chodu déčka se zapojili i hráči z ostatních celků

Mužské déčko šlo do sezony s novým hrajícím koučem Oldou Pileckým. „Olda byl zvolen na tradičním posezení po sezoně, aby měl možnost předávat své bohaté zkušenosti celému týmu. Bohužel však nemohl svou práci dokončit a funkci v průběhu podzimu složil,“ vrátil se ke změnám ve vedení mužstva zkušený hráč céčka a déčka Jakub Vrzák.

„Celou sezonu jsme se potýkali s nižší tréninkovou morálkou. Ta byla způsobena zraněními několika hráčů, kteří vypadli prakticky na celý rok. Na druhou stranu bylo pozitivem, že se D tým podařilo zapojit do struktury celého SKV. Na zápasy tak chodili hráči i z ostatních mužstev a pomohli vytvořit kompaktní a fungující tým,“ potěšilo Vrzáka propojení v rámci vinohradského oddílu.

„Určitě bych rád zmínil, že se tým po celou sezonu opíral o kvality brankáře Roberta Šimáčka, který svými výkony převyšoval všechny konkurenty v lize a držel nás na nejvyšší příčkách soutěže,“ dodal obránce pověstný tvrdou střelou z dálky. Déčko nakonec obsadilo v pražském a středočeském přeboru solidní čtvrtou příčku.

Ženské béčko premiérově bez trenéra

Ročník 2019/2020 byl pro ženský B tým přelomový. Poprvé totiž na holky z béčka nedohlížel trenér. „Vzhledem ke složení jádra týmu zejména ze zkušených hráček se to vůbec nejevilo jako problém. Na začátku sezony jsme odjížděly na utkání dokonce se 13 hráčkami do pole a dvěma gólmankami. I přes to, že jsme míchaly různé útoky a obrany, dařilo se nám sem tam urvat nějaké to vítězství,“ načala své ohlédnutí Petra Wesley, opora ženského B týmu.

„Ale každý sport se neustále vyvíjí a i 2. liga žen měla letos, co se připravenosti týmů týče, vzestupnou tendenci. Zejména celky složené z mladých, nadějných a individuálně technicky zručných hráček nám působily velké potíže. Zatímco my jsme na soupeřky hrály styl ‚hoď to někam dopředu‘, vracel se nám míček v podobě přesných nahrávek v pohybu, případně individuálních sólo akcí až do naší brány. To mělo za následek změnu stylu v nekonečné předržování míčku až do jeho úplné ztráty a fyzicky náročných brejků soupeřek,“ popsala vývoj herní strategie ženského béčka Petra Wesley.

„Zhruba v prosinci navíc došlo ke znatelnému úbytku hráček, Tím se náš styl hry stal ještě fyzicky náročnějším. Přesto se nám podařilo zvrátit pár utkání v náš prospěch, kde klíčovou roli často sehrálo momentální týmové semknutí a individuální výkony, zejména pak Lucie Kuchařové, která dokáže skórovat i po tom, co jí soupeřka podrazí obě nohy. Nicméně jsme z toho letos nedokázaly vymačkat víc než celkové deváté místo v tabulce,“ dodala hráčka a současně nynější sekretářka SKV.

Instagram

SKV Florbal

Společně K Vítězství

Začali jsme v partě kamarádů a malé tělocvičně o pár metrech. Postupem času se z nás stal velký klub, hrající elitní soutěže - Superligu mužů a 1. ligu žen.
Přesto jsme si však zvládli uchovat to nejdůležitější - rodinnou atmosféru a unikátní duch SKV.

Naším domovem je sportovní areál Sokola Vinohrady v samém centru Prahy. Místo s nesmazatelnou historií. Jsme hrdí, že jako součást Sokola můžeme psát její další kapitoly.