Vinohradští Australané: Chceme být nejlepším mimoevropským týmem!

6. 11. 2022

Muži A

6 minut čtení

V létě SKV oznámilo příchod dvou australských reprezentantů, kteří mají české kořeny. K bratrům Gärtnerům se nakonec do tréninkové skupiny áčka přidali ještě dva jejich spoluhráči z národního týmu a všichni dohromady se v klubu chystali na listopadový šampionát. Na mistrovství ve Švýcarsku chtějí zúročit nabyté zkušenosti ze superligy.

Tomáše a Daniel Gärtnerovy doplnili ještě Ben Kosterich a Dylan Clutterbuck. První jmenovaný si mezinárodní přestup vyřídil a nastupoval za vinohradské áčko i rezervní týmy. „Angažmá v SKV bylo tou nejlepší možnou přípravou na mistrovství. V Austrálii jsme rádi, když máme jeden trénink týdně, a to ještě na menším hřišti. Příležitost mít ho čtyřikrát až pětkrát týdně ve velké intenzitě, k tomu zápasy o víkendu, to bylo úžasné! Největší rozdíl jsem zaznamenal v intenzitě a fyzické náročnosti,“ ohlédl se Ben Kosterich za uplynulými měsíci v Česku.

Jeho kolega Dylan v SKV pouze trénoval, do zápasů ale nezasáhl. I tak to pro něj byly přínosné momenty. „Tréninky na Vinohradech i v dalších klubech mi pomohly zlepšit fyzickou odolnost, rychlost a intenzitu hry. Na MS se to bude hodit. Nenapadá mě lepší způsob přípravy, který jsme mohli absolvovat. Z tohoto pohledu se cítím v dobré formě,“ potvrdil i Dylan Clutterbuck přínos angažmá v hlavním městě České republiky.

V nejvyšší soutěži Ben Kosterich nastoupil do tří zápasů. „Zahrát si českou superligu se pro mě stalo splněním snu. Individuální kvalita hráčů, fyzická náročnost a intenzita mě utvrdily v tom, proč je to jedna z nejlepších lig na světě. SKV mi dalo příležitost si tuto soutěž zahrát a já jsem za to vděčný. Všichni členové klubu mě podporovali a byli ke mně milí a trpěliví, což zahrnovalo i to, že jsem nerozuměl česky. Možnost zahrát si 12 zápasů v různých soutěžích se pro mě stala výbornou přípravou na světový šampionát,“ poděkoval Kosterich klubu z Vinohrad.

Bratři Gärtnerové se poměrně rychle stali základními kameny vinohradské sestavy. Tomáš v osmi zápasech nasbíral čtyři góly a dvě asistence, dvojče Daniel má bilanci 2+1. Oba pomohly Sokolu k osmé příčce. „S dosavadní částí sezony jsme celkem spokojeni. Dokázali jsme vyhrát několik důležitých utkání. I nadále se budeme snažit pomoct týmu k dalším pozitivním výsledkům. Tréninkový režim a zápasové vytížení nám posloužilo jako výborná příprava před MS,“ pochvaloval si průběh ročníku Tomáš Gärtner.

Ben Kosterich se pak ještě hlouběji zamyslel nad tím, proč je florbal v Česku na úplně jiné úrovni než v jeho domovině. „Většina australských florbalistů přichází z prostředí pozemního hokeje, není tolik zvykem hrát tělem. To pro mě byla zpočátku velká změna. Intenzita tréninků mi hodně pomohla se na mistrovství dobře nachystat. Cítím, že moje zápasová kondice je teď na vyšší úrovni. Jsme ‚ready‘ na turnaji udělat trochu rozruch,“ pronesl věčně usměvavý Australan.

Austrálie se v základní skupině postupně utká s Dánskem, Filipínami a Polskem. „Chceme skončit na prvních dvou místech skupiny. Doufám, že to je v našich silách. Dlouhodobým cílem australské reprezentace je skončit v elitní desítce. Opravdu věřím, že s týmem, který letos máme, jsme schopní toho dosáhnout,“ věří Ben Kosterich. „Rádi bychom byli nejlepším mimoevropský mužstvem,“ přidal ještě Benův parťák Dylan.

Jaká byla finální příprava protinožců před dlouho očekávaným turnajem? „S nároďákem jsme měli týdenní tréninkový kemp, kde jsme se soustředili hlavně na teambuilding a souhru v lajnách. Myslím, že jsme se zlepšili v obou těchto ohledech, takže jsme připraveni na MS nejlépe, jak můžeme být,“ poodhalil Daniel Gärtner. „Hlavně máme cíl, abychom cítili, že jsme do každého zápasu dali sto procent,“ dodal jeho bratr.

Všichni čtyři se na vrchol reprezentačního cyklu moc těšili. „Už se nemohu dočkat, až si zahrajeme před fanoušky a lidmi, kteří do Švýcarska dorazí z Austrálie, aby nás podpořili. Těším se na atmosféru a na to, až nastoupíme před slušně zaplněnými tribunami,“ potvrdil nadšení Dylan Clutterback. „Je to už čtyři roky, co se Austrálie naposledy zúčastnila šampionátu a po nevydařené kvalifikace jsme měli co napravovat. Osobně cítím, že teď hraju nejlépe v životě, za což Vinohradům, které mi pomohly se takhle připravit, děkuji. Do Curychu mě přijede podpořit rodina včetně rodičů a mé přítelkyně. Atmosféra v arénách bude elektrizující a možnost zahrát si proti nejlepším hráčům na světě není samozřejmost,“ přiznal vděčně Ben Kosterich.

„Skvělou atmosféru pociťujeme od začátku. Jsme ubytovaní na hotelu, kde jsou i další týmy. Budeme mít možnost hrát před spoustou diváků, což bude taky super zážitek,“ neskrýval Tomáš Gärtner dobrou náladu.

Zatímco dvojčata se po mistrovství budou hlásit zpátky v SKV, Ben Kosterich a Dylan Clutterback se vrátí do své domoviny. Oba hoši tak mohou trochu bilancovat svůj pobyt v srdci Evropy. „Česko je krásné a bezpečné místo plné kultury a milých lidí, přestože tu je určitá jazyková bariéra. Jednoznačně bych se sem rád někdy vrátil a doporučil ostatním, aby si to zde užili podobně jako já,“ řekl upřímně Dylan. „Mám to v Praze rád! Byl jsem zde už v roce 2018 na mistrovství světa a zemi jsem si zamiloval. Jídlo je skvělé, lidé také. Předtím jsem neměl zkušenost s létem v Česku, takže jsem byl rád, že jsem si před příchodem zimy mohl užít trochu toho tepla,“ usmál se Ben.

Foto: Markus Aeschimann / www.markus-aeschimann.ch; reprezentace Austrálie; TJ Sokol Královské Vinohrady 

Instagram

SKV Florbal

Společně K Vítězství

Začali jsme v partě kamarádů a malé tělocvičně o pár metrech. Postupem času se z nás stal velký klub, hrající elitní soutěže - Superligu mužů a 1. ligu žen.
Přesto jsme si však zvládli uchovat to nejdůležitější - rodinnou atmosféru a unikátní duch SKV.

Naším domovem je sportovní areál Sokola Vinohrady v samém centru Prahy. Místo s nesmazatelnou historií. Jsme hrdí, že jako součást Sokola můžeme psát její další kapitoly.