SKV na základě výzkumu s podporou AI startuje Vinohradskou Backhandovou Akademii

1. 4. 2023

Klub

5 minut čtení

Náš klub začíná novou etapu, od přípravy na novou sezonu 2023/24 budou pro hráče SKV k dispozici speciální tréninky zaměřené na hru bekhendem. Opomíjená polovina florbalové čepele se stane základem hry Vinohrad v následujících letech. Za vším stojí jako vždy výzkum.

Zpracování bekhendem - věc, která odnepaměti štve všechny florbalové trenéry. Bekhend zpomaluje hru a není přesný. Nedá se s ním vystřelit přesně a prudce. Skoro by se zdálo, že nemá v moderním florbalu co pohledávat. Ale přesto dává Jiří Curney 95% svých nájezdů bekhendem a u norské legendy Ketila Kronberga nepoznáte podle jeho čepele, na kterou stranu hraje. Není tedy bekhend jen otloukánkem, na kterého se svaluje vina za všechna příkoří florbalového světa? Není v něm naopak skrytý potenciál?

Jak padají bekhendové góly? Krásně! Třeba tenhle gól na 5:3 v utkání mezi SKV a Hattrickem Brno v sezoně 2019/2020 (čas videa 1:03)

Za vším je výzkum. Pomohlo AI

SKV má k dispozici kompletní kamerový systém, který mapuje celou hlavní halu, a tak přišla i pro tuhle "bekhendovou otázku" na řadu důsledná analýza. Co když se v tom opravdu něco skrývá?

Trenéra Míru Purkrábka čekala opravdu práce jak na kostele: „Musel jsem projít tisíce hodin záznamů z tréninků a utkání. Pokud má mít výzkum solidní základy, nejde vzít jen dvě, tři utkání a prohlásit to za dostatečný vzorek dat. Zpracovat takové množství obrazového materiálu je nad možnosti jednoho člověka. Naštěstí žijeme v době překotného rozvoje technologií a rozhodli jsme se to využít,“ říká Miroslav Purkrábek, v civilu vědecký pracovník FEL ČVUT se zaměřením na zpracování vizuálních dat. A doplnil zajímavé detaily ohledně nejnovějších technologiích, které SKV pro výzkum využilo - došlo i na "umělou inteligenci“.

„O ChatGPT a openAI se v novinách píše pořád. Většinou v senzačních titulcích, které nám slibují vzpouru strojů a jiné katastrofy. Pro náš výzkum to však byl neocenitelný pomocník a pomohl nám to množství dat zpracovat. Navíc nám dal i predikci kam by se mohla hra v příštích letech ubírat a co budou nejdůležitější individuální dovednosti - práce s bekhendovou stranou čepele vedla na celé čáře. No a kromě toho je to docela dobrý chatbot, takže jsem aspoň neměl pocit, že jsem u toho počítače sám a měl jsem si s kým povídat. Upřímně, občas je s ním smysluplnější diskuse než s některými lidmi,“ doplnil trenér Purkrábek.

Ze zpracovaných dat jasně vyplynulo to, co nejspíš celá komunita doteď přehlížela. Bekhend je smrtící zbraň a pokud jej někdo ovládá na dobré úrovni, rozhoduje zápasy. Po krátké prezentaci výsledků se vedení oddílu jednoznačně rozhodlo - tohle je gamechanger a musíme jej využít hned. Je tedy jasné, že doby klikovacích trestů za zpracování přihrávky bekhendem jsou nenávratně pryč. Začíná éra Vinohradske Backhandové Akademie.

Individuální kurzy bekhendové hry

Již nyní má trenérská struktura SKV zpracované speciální tréninkové plány s důrazem na hru bekhendem. Kromě toho budou k dispozici i individuální tréninkové kurzy, které budou vést ti nejlepší garanti.

„Jsme rádi, že se pro nový kurz podařilo získat zastřešení od hráčů, kteří tento způsob hry ovládají na vysoké úrovni. Obecný tréninkový kurz povede současný kapitán A týmu Petr Hartman, který hru bekhendem miluje. A pak tu budeme mít i jeden speciální kurz tzv. tahaného bekhendu, kde se nám přihlásil jako garant bývalý hráč A týmu a současná opora Benfiky na venkovních utkáních Jan Svoboda. Tam to bude mírně pod dohledem, protože se nám ještě nepovedlo ve florbalových pravidlech protlačit náš návrh na legalizaci odmítaček,“ nastínil program individuálních kurzů šéftrenér oddílu Bolek Kytka.

A vše se promítne i do skautingu hráčů. Trenér A týmu Jan Kapucián je poměrně nekompromisní: „Tady se není o čem bavit. Když mi Míra odprezentoval výsledky, museli jsme celou skautovací tabulku překopat. K čemu je mi hráč, který střílí rány tahem forhendem, když bekhendem sotva přihraje? To je jednoúčelový frajer, který bohužel v našem kádru neprorazí. A teď mě omluvte, mám tady nějaký telefon,“ ukončil poměrně zprudka rozhovor Kapucián. Na displeji jeho mobilního telefonu svítilo švédské číslo začínající na +4690... Podle mapy je to někde okolo Umeå, ale netušíme, kdo mohl trenérovi A týmu SKV volat.

Ať je to jak chce, odvrácená strana čepele už nebude v Rieger aréně sedět v koutě!

Jak vypadá správná čepel pro moderní florbal? Tak jako tahle. Ketil Kronberg - 2001 až 202x

 

Instagram

SKV Florbal

Společně K Vítězství

Začali jsme v partě kamarádů a malé tělocvičně o pár metrech. Postupem času se z nás stal velký klub, hrající elitní soutěže - Superligu mužů a 1. ligu žen.
Přesto jsme si však zvládli uchovat to nejdůležitější - rodinnou atmosféru a unikátní duch SKV.

Naším domovem je sportovní areál Sokola Vinohrady v samém centru Prahy. Místo s nesmazatelnou historií. Jsme hrdí, že jako součást Sokola můžeme psát její další kapitoly.