Ženské áčko vstoupilo po letním triumfu na Czech Open úspěšně i do poháru a ligy

15. 9. 2022

Ženy A

5 minut čtení

První ostré soutěžní zápasy sezony 2022/23 odehrály vinohradské ženy na jubilejním 30. ročníku turnaje Czech Open. Poté, co se tým s nemálo nováčky ve žluto-černých barvách, pod vedením nového trenérského tandemu Jan Skála – František Kovač, v základní skupině pozvolna rozehrával a sehrával, nastartoval v play off nezadržitelnou jízdu, která skončila až přebíráním trofejí pro celkové vítězky kategorie Open.

„Vzhledem k prázdninovému období, kdy je tréninkový program zaměřen primárně na kondiční část výkonu, jsme do turnaje vstupovali po pěti společných čistě florbalových halových trénincích. Hráčky, které se vzhledem k dovoleným, účastnily všech z nich, jsme nepřekvapivě mohli počítat na prstech jedné ruky," přibližuje situaci v kádru trenér Skála, který s kolegou Kovačem u Ladies působí od června letošního roku. "Primárním cílem účasti na Czech Open pro nás bylo sehrát maximum utkání s kvalitními soupeři a v nich naostro vyzkoušet základní, pro tento tým nové herní principy, které chceme aplikovat v soutěžní sezóně. Konkrétní výsledkový cíl jsme proto stanovený neměli. Přípravná role turnaje pro nás byla na prvním místě, i proto jsme nijak neřešili poslední místo v základní skupině,“ uzavírá tuto zlatou kapitolu trenér Kovač, který s jiným týmem turnaj vyhrál i vloni.

První kolo ženské části Poháru Českého florbalu, které se poslední srpnový víkend konalo v Liberci, pojaly Ladies jako kombinaci vážného sportovního výkonu a příjemně uvolněného teambuildingu. „Obdobně jako Czech Open, i Pohár jsme pojali primárně jako přípravu na ligovou sezónu," zasazuje účast SKV v soutěži do celkového tréninkového konceptu Skála. „Změnou ovšem prošla nominace na tento víkend. Využili jsme skutečnosti, že na každý ze čtyř zápasů prvního kola poháru předkládáte samostatnou soupisku. Takže jsme v Liberci vyzkoušeli nejen další kmenové hráčky ženského A-týmu, které se neúčastnily Czech Open, ale také tři juniorky,“ doplňuje Kovač.

Prvoligovou Soběslav porazily vinohradské ženy na úvod soutěžního víkendu 6:3, třetiligovou pražskou Slavii poté doslova rozdílem několika tříd 13:2. Ve třetím zápase narazily Ladies na domácí extraligové Crazy Girls. Vstup do zápasy měl hostující celek excelentní, papírového favorita zaskočil aktivním vysokým pressingem, důrazem v soubojích a efektivitou v koncovce. Po první třetině z toho rezultovalo pro mnohé diváky překvapivé vedení SKV 4:1. Ve třetí části však soupeřky v pudu sebezáchovy zařadily vyšší rychlostní stupeň a ukázaly žluto-černým, jak chutná extraligový florbal. „Na jednu stranu pochopitelně škoda bodů z velmi dobře rozehraného utkání, na druhou ovšem skvělá zkušenost do další tréninkové práce i zápasů,“ hodnotí zápas Jan Skála. Chuť si Ladies pod vedením staronové kapitánky Anety Nigrinové spravily v závěrečném zápase libereckého výjezdu, když Spartě poměrem 5:3 vrátily porážku ze skupinové fáze Czech Open.

Teprve druhý zářijový víkend ovšem přinesl ženskému A týmu ty opravdu důležité soutěžní zápasy – první dvě kola ročníku 2022/23 1. ligy žen. Navíc vyšperkované oslavami 25 let existence florbalové složky Sokola Královské Vinohrady. Lehká nervozita byla před úvodním buly znát na hráčkách i trenérech, nakonec ale všechno dopadlo na výbornou. Vstup do sobotního večerního zápasu proti Florbalu Ústí se Ladies sice příliš nepovedl, když po pěti minutách prohrávaly 0:3, závěrečné skóre 8:3 ovšem hovoří jasně. Stejně jako trenér František Kovač: „Jsme rádi, že jsme po triumfu na turnaji Czech Open a postupu do druhého kola Poháru ČF úspěšně vstoupili i do ligové sezóny. Vítězství je pro nás o to cennější, že jsme nezvládli vstup do zápasu, prohrávali 0:3, ale ukázali jsme naši mentální sílu a zápas otočili osmi góly za sebou.“ Nedělní dopoledne se pak výsledkově neslo v o poznání klidnějším duchu, což po zásluze ocenila i téměř stovka v hale přítomných diváků, kteří byli svědky hladkého vítězství Ladies nad Českou Lípou 11:3. "Jsme rádi, že jsme mohli domácí klubové oslavy začít vysokým vítězstvím, které se ale vůbec nerodilo hladce. Soupeř nám během zápasu několikrát nepříjemně utíkal do brejků, ale postupně se projevila šíře našeho kádru. Holkám díky za SKVělý víkend a makáme dál," hodnotil po zápase trenér Skála.

Další ligové zápasy odehraje ženské Áčko 17. září na Barrandově proti Spartě, 1. října doma proti Prague Tigers a 2. října taktéž v Rieger aréně proti Kutné Hoře.

Instagram

SKV Florbal

Společně K Vítězství

Začali jsme v partě kamarádů a malé tělocvičně o pár metrech. Postupem času se z nás stal velký klub, hrající elitní soutěže - Superligu mužů a 1. ligu žen.
Přesto jsme si však zvládli uchovat to nejdůležitější - rodinnou atmosféru a unikátní duch SKV.

Naším domovem je sportovní areál Sokola Vinohrady v samém centru Prahy. Místo s nesmazatelnou historií. Jsme hrdí, že jako součást Sokola můžeme psát její další kapitoly.