Ženské áčko vstupuje do play off!

9. 3. 2023

Ženy A

6 minut čtení

Již tuto sobotu 11. března vstoupí ve vinohradské Rieger aréně SKV Ladies do letošního play off 1. ligy žen. Tým pod vedením trenérského tandemu Jan Skála – František Kovač si svými výkony v základní části soutěže zajistil přímý postup do osmifinále, kde změří síly s florbalistkami z Kutné Hory.

„Třetím místem v lize po čtyřiadvaceti zápasech jsme splnili jeden z týmových výsledkových cílů, které jsme s kolegou Skálou vloni v létě stanovili, když jsme ženské áčko nově přebírali,“ říká trenér Kovač. Statistický účet týmu je skutečně úctyhodný: 19 výher a skóre 185:87, z toho 9 vítězství v domácím prostředí a 10 v roli hostí. K tomu vyrovnaná bilance jedné výhry a jedné porážky s oběma soupeři, které Ladies v celkové tabulce přeskočily. „Momentální zajímavostí, která ovšem může být do dalších bojů nezanedbatelným rozdílovým faktorem, je skutečnost, že s Prague Tigers i Black Angels jsme brali body až ve druhých zápasech, tedy v pokročilejší fázi ročníku, v obou případech navíc na hřišti soupeřek,“ doplňuje starší z trenérů.

„Oba týmy jsme postupně vyřadili z turnaje Czech Open 2022 na naší cestě ke zlatu, na to se už ale neohlížíme. To už je historie, byť vzpomínka je to samozřejmě stále příjemná. Všichni jsme se posunuli, jak my, tak naši protivníci. Herně i mentálně. Je třeba se soustředit na budoucnost. Teď je před námi play off, úplně nová soutěž. A jako první v cestě za dalšími splněnými výsledkovými cíli nám navíc momentálně stojí úplně jiné soupeřky – Kutná Hora,“ bere si slovo trenér Skála a pokračuje: „Při vší úctě k nim, oproti papírovým předpokladům překvapivě, nám v průběhu ligy právě i Kutná Hora dokázala jednou sebrat body. A kdo ten zápas viděl, naší ztrátě se rozhodně nedivil.“ „A to se teď nesmí opakovat!“ vstupuje Janovi do řeči rezolutně kolega František a pokračuje: „V play off, pokud chcete uspět, není prostor pro zaváhání. To totiž v lepším případě znamená nadbytečný výdej energie a kratší čas na regeneraci oproti úspěšnějším soupeřům. V horším pochopitelně definitivní stopku sezony. Musíme se absolutně koncentrovat na přítomné okamžiky, být tady a teď. Jít pokorně třetinu od třetiny, zápas od zápasu, neřešit, kdo by na nás mohl čekat v dalším kole.“

„Je pravda, že jestli jsme se v sezoně s někým trápili, ať už herně nebo výsledkově, byly to týmy ze spodní poloviny tabulky. Se zbytkem jsme, troufám si říct pokaždé, odehráli velmi kvalitní utkání,“ konstatuje Jan a myšlenku tradičního trápení trenérů v ženském sportu dále rozvíjí: „Například právě druhý zápas s Kutnou Horou, který jsme na začátku ledna prohráli po nepovedeném výkonu 4:6, byť jsme den předtím porazili na venkovním hřišti Prague Tigers 4:3. Mentální nepřipravenost, podcenění soupeře, následně nervozita z nepříznivého vývoje skóre, a u některých hráček pak i absence chuti jít přes závit a zápas za každou cenu otočit ve svůj prospěch.“ Pokud si pamatujete, s jakými plány Skála s Kovačem v červnu 2022 Ladies přebírali, specifické zaměření se na mentální sílu hráček mají na programu následující sezonu. Letos jsou ústředním tématem základní herní činnosti jednotlivce a na nich nově budované herní principy a týmová souhra.

Jak již od trenérů zaznělo, v sobotu začíná pro Ladies zbrusu nová soutěž. A přípravy na ni jsou v plném proudu. Hráčky mají za sebou individuální pohovory, kde s Honzou a Frantou nejprve probraly jejich vlastní představy a cíle, aby si následně vyslechly, jaká očekávání od nich trenéři mají a jakou roli jim do vrcholu sezony určili. Tréninkový proces je play off módu rovněž adekvátně upraven. „Kromě vlastní herní a technicko-taktické přípravy řešíme v této části ročníku více i konkrétní soupeře, kteří nás čekají. Videorozbory jsou u nás samozřejmou součástí procesu po celý rok, nyní pouze upravujeme jejich obsah,“ popisuje trenér Kovač. „Po diskusi s týmem upravujeme směrem do play off i některé části předzápasové přípravy v den utkání. Kdo nás sleduje pravidelně, jistě to sám pozná,“ nechce detaily příliš konkretizovat trenér Skála. Snad neprozradíme příliš, když ze zákulisí ženského áčka odtajníme alespoň to, že trenéři pro své svěřenkyně vlastnoručně upravili domácí šatnu. Ladies mají na Vinohradech nově k dispozici větší, prostorově lépe řešenou místnost s personalizovanými skříňkami v klubových barvách, ve které nechybí ani televizní obrazovka na rychlé herní rozbory, ani komfortní občerstvovací prostor, a pochopitelně ani zrcadla.

Závěrečná otázka na konkrétní výsledkový cíl SKV v play off 1. ligy žen zůstává nezodpovězena. Stejně jako nechávají trenérské duo Skála – Kovač chladnými narážky na eventuální baráž a postup do extraligy. „V týmu máme jasně nastavenou hranici sezonního úspěchu, respektive neúspěchu, která zatím zůstane za dveřmi kabiny,“ není o mnoho sdílnější ani kapitánka týmu Aneta Nigrinová, která se s 28 gólovými asistencemi umístila na druhém místě v této individuální statistice celé soutěže. Útočnice Eliška Reischlová pak se 44 zásahy dokonce ligové statistice vévodí.

Přijďte Ladies povzbudit tuto sobotu od 19 hodin na Vinohrady, respektive pojeďte za nimi s námi v neděli do kutnohorské Klimešky, kde žlutočerný válec vyjede proti domácím hráčkám v 18 hodin.

VÍKENDOVÝ PROGRAM OSMIFINÁLE 1. LIGY ŽEN:

11. 3., 19:00 TJ SKV - FBC Kutná Hora (Vinohrady)
12. 3., 18:00 FBC Kutná Hora - TJ SKV (SH Kutná Hora Klimeška)

Instagram

SKV Florbal

Společně K Vítězství

Začali jsme v partě kamarádů a malé tělocvičně o pár metrech. Postupem času se z nás stal velký klub, hrající elitní soutěže - Superligu mužů a 1. ligu žen.
Přesto jsme si však zvládli uchovat to nejdůležitější - rodinnou atmosféru a unikátní duch SKV.

Naším domovem je sportovní areál Sokola Vinohrady v samém centru Prahy. Místo s nesmazatelnou historií. Jsme hrdí, že jako součást Sokola můžeme psát její další kapitoly.