Sokolové otočili druhý zápas s Libercem a vrací sérii na sever Čech!

8. 3. 2024

Muži A

6 minut čtení

Vinohradští to ještě nezabalili! Za stavu 1:0 na zápasy pro Liberec doma prohrávali už 1:3 po první třetině, ale nevzdali se, skóre otočili na svou stranu a nakonec vybojovali těsnou výhru 5:4. Série se tak k rozhodujícímu třetímu střetnutí vrátí zpátky na severočeskou půdu, kde se bude v sobotu hrát o postup do čtvrtfinále. Dvěma góly se o obrat přičinil Klavs Araks.

Ale postupně. Nejprve nastoupili svěřenci koučů Jana Kapuciána a Miroslava Purkrábka k utkání na hřišti soka. A první třetina se jim hrubě nevyvedla, domácí vstřelili tři branky a šli do pohodlného vedení. Svůj um pak při individuální akci prokázal Ondřej Plíhal a snížil, ovšem za několik minut Liberečtí na jeho trefu zareagovali, konkrétně se prosadil Jakub Kopecký.

„Rozhodla první třetina, kterou se Liberec uklidnil. My jsme naopak znervózněli. Play off hrajeme druhý rok za sebou, takže je potřeba se zlešpovat,“ přiznal trenér Kapucián po úvodním střetnutí osmifinálové série. SKV pak šlo brzo ve třetím dějství do šesti, ale kýžené snížení nepřišlo. Naopak v oslabení utekli Filip Smutný s Markem Korychem a druhý jmenovaný snížil střelou do prázdné branky na 5:1.

Poslední slovo měl Antonín Pražák, ránou z dálky zmírnil porážku na 2:5. „Nedávali jsme góly, protože jsme byli v křeči v průběhu celého zápasu. První třetina nás hodně svázala. A podobně to pak vypadalo i při hře v šesti, kdy jsme sedm nebo osm minut nebyli schopní dát gól,“ mrzelo vinohradského trenéra.

FBC Liberec – TJ Sokol Královské Vinohrady 5:2 (3:0, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 4. Faksa (Wiener), 11. Wiener (Faksa), 16. Janeček (Jak. Kopecký), 33. Jak. Kopecký (Korych), 60. Korych (Smutný) – 25. Plíhal, 60. Pražák (Trojáček). Rozhodčí: Kropáček, Novák. Vyloučení: 4:3, navíc Rozkovec (Liberec) 4 min. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 304.

Sestava SKV: Futschik - Araks, Pražák, Krupička, Čuda, Jiří Procházka, Jan Procházka (C), Martan - Pergler, Pužman, Trojáček - Horák, D. Gärtner, Urbánek - Keller, Z. Stuchlík, Hájek - Plíhal, Pinkas. Trenéři: Kapucián, Purkrábek.


Také ve druhém střetnutí osmifinále měli Liberečtí první dvacetiminutovku lepší. Ve čtvrté minutě se na zadní tyči zjevil úplně volný Vojtěch Wiener a po skvělé přihrávce Prokopa Ferdana zametl míček do sítě. Na první branku utkání sice dokázal zareagovat v přesilovce Ivan Pergler, jenž si výborně povyběhl výš, aby mohl dostat přihrávku od Zbyňka Stuchlíka, a prosadil se dobře umístěnou střelou, následující minuty ovšem patřili opět hostům.

Po brankách Vojtěcha Janečka a Jakuba Kopeckého šli do šaten s vedením 3:1 o dost spokojenější černobílí. Jenže po pauze nastoupil na hrací plochu úplně jiný tým domácích. Zvýšené tempo a nová energie přinesly větší počet šancí. Trenéři pak na hřiště vypustili Štěpána Švejda a lévé křídlo se jim odvděčilo brankou. Hru vpřed výborně vysunul Jiří Procházka, Pavel Hájek viděl na druhé straně hřiště volného Švejdu a mladý forvard přízemní střelou snížil na rozdíl jedné trefy.

A v závěru druhého dějství se domácí dočkali vyrovnání. V přesilovce tvrdě vypálil Klavs Araks a Vinohradští dali zapomenout na nepovedené početní výhody ze základní části. Po přestávce se navíc lotyšský obránce trefil podruhé. Díky teči Marka Korycha jeho střela nabrala jiný směr, než čekal brankář Liberce Petr Chlad, a SKV šlo poprvé v utkání do vedení. V 53. minutě si pak skvělým pohybem vytvořil střeleckou příležitost Tomáš Gärtner a střelou na zadní tyč posunul SKV do dvoubrankového náskoku.

Liberec už stihl při závěrečné hře v šesti pouze snížit na rozdíl jedné trefy, víc už skvěle chytající brankář Mikuláš Futschik a obětavá obrana Vinohrad nepovolili. „Dnes jsme byli mnohem lépe nastavení v hlavě. Nezmatkovali jsme a ani si nemyslím, že bychom po té nepovedené první třetině výrazně změnili pokyny. Trochu jsme zlepšili detaily, o kterých jsme věděli, že budou rozhodovat. To byl hlavní rozdíl oproti předchozímu zápasu v Liberci,“ uvedl po vítězném utkání trenér Miroslav Purkrábek.

„Rozhodně se nechceme loučit s play off. Vidíme, že s Libercem můžeme hrát. Máme na to je porazit. I v úterý jsme odehráli s Libercem dvě vyrovnané třetiny, ve druhém utkání Liberec více jak 40 minut nedal gól, takže si o víkendu rozhodně půjdeme pro výhru a pro postup do čtvrtfinále,“ burcuje Purkrábek svůj tým před třetí rozhodující bitvou. Ta se uskuteční v sobotu od 18 hodin v hale Dukly Liberec.

TJ Sokol Královské Vinohrady – FBC Liberec 5:4 (1:3, 2:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 10. Pergler (Z. Stuchlík), 29. Švejda (P. Hájek), 39. Araks (Ja. Procházka), 42. Araks (D. Gärtner), 53. T. Gärtner (D. Gärtner) – 4. Wiener (Ferdan), 13. Janeček (Rozkovec), 15. Jak. Kopecký (Smutný), 57. Kárník (Rozkovec). Rozhodčí: Šedivý, Štengl. Vyloučení: 0:1, navíc Kárník (Liberec) 4 min. Využití: 2:0. Diváci: 210.

Sestava SKV: Futschik - Trojáček, Pražák, Araks, Čuda, Jiří Procházka, Jan Procházka (C) - Pergler, Pužman, Plíhal - Horák, D. Gärtner, T. Gärtner - Keller, Z. Stuchlík, Hájek - Švejda. Trenéři: Kapucián, Purkrábek.

Instagram

SKV Florbal

Společně K Vítězství

Začali jsme v partě kamarádů a malé tělocvičně o pár metrech. Postupem času se z nás stal velký klub, hrající elitní soutěže - Superligu mužů a 1. ligu žen.
Přesto jsme si však zvládli uchovat to nejdůležitější - rodinnou atmosféru a unikátní duch SKV.

Naším domovem je sportovní areál Sokola Vinohrady v samém centru Prahy. Místo s nesmazatelnou historií. Jsme hrdí, že jako součást Sokola můžeme psát její další kapitoly.